Nezdravé jídlo by mohlo mít na obalu stejné varovné označení jako třeba cigarety
Podle odborníků by nezdravé potraviny měly mít varovné štítky, stejně jako je mají například tabákové výrobky. Konzumace potravin, které obsahují spoustu cukru, tuku a soli vede totiž k obezitě. S tou jsou pak spojeny další nemoci, jako je cukrovka, mrtvice apod.
Podle studie, zveřejněné v BMJ Global Health, představují ultra zpracované potraviny pro lidstvo nový druh tabáku. Ten by měl být označován podobným druhem varovných štítků. V současné době existují v Evropě pro potraviny tzv. semaforové štítky, které jsou však dobrovolné.
Model pětibarevného semaforu, v Evropské unii známý jako systém Nutri-Score, vznikl v roce 2017 ve Francii. Jedná se o jednoduchý pětibarevný semafor s písmeny A až E, který zákazníky informuje, jak moc je potravina plná tuků, cukrů a soli. Červená barva představuje nezdravé a zelená barva naopak zdravé potraviny.
Odborníci však doporučují přidat na ultra zpracované potraviny také štítky s varováním, jako mají například cigarety. Obsahovat by měly varování i odstrašující obrázek. Tento druh nezdravých potravin totiž vystavuje konzumenty větším zdravotním rizikům, jako je onemocnění cukrovkou 2. typu, mrtvici, srdečním chorobám, depresi nebo dokonce smrti.
Ultra zpracované potraviny jsou určené k přímé konzumaci, mají dlouhodobou trvanlivost a obsahují více než pět složek. Podle provedeného průzkumu získá průměrný Brit téměř polovinu kalorií z těchto potravin, což vede k prudce rostoucí míře obezity.